1. Zupy bez składników mięsnych pasteryzujemy w zależności od pojemności
słoików
a) zupy w słoikach poj. do 500 ml. pasteryzujemy 30 minut od chwili
zagotowania się wody
b) zupy w słoikach poj. do 1 litra pasteryzujemy 1 godzinę od chwili
zagotowania się wody
2. Zupy z udziałem składników mięsnych , również tylko na wywarach mięsnych pasteryzujemy trzykrotnie w procesie który nazywa się tyndalizacją. Czas gotowania taki sam jak w przypadku pasteryzacji.
Kolejne czynności podczas pasteryzacji / tyndalizacji:
1. wlewamy /wkładamy { w zależności od gęstości} zupę letnią lub zimną
(ale nie z lodówki) do słoika , pozostawiając ok. 1,5 cm wolnej
przestrzeni od górnej krawędzi
2. zakręcamy wieczko niezbyt mocno (czyli nie do końca je dokręcając)
3. wkładamy do garnka wyłożonego gazetami, lub szmatką. Jeżeli
gotujemy więcej niż jeden słoik to owijamy je { szmatką , gazetą}tak
żeby nie stykały się ze sobą i garnkiem, zawsze gotujemy razem słoiki
jednakowej pojemności
4. wlewamy do garnka wodę letnią - poziom wody w ganku do wysokości 1cm poniżej pokrywek
5. podczas gotowania garnek powinien być zakryty
6. po ukończeniu pasteryzacji zdjąć garnek z ognia i chwile odczekać
7. wyjąć słoiki na drewnianą tacę i dokręcić pokrywki do oporu.
8. po ostudzeniu słoiki odwrócić do góry dnem sprawdzając w ten sposób ich szczelność
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz