czwartek, 16 sierpnia 2012

Śliwki suszone

Śliwki najlepiej węgierki umyć w gorącej wodzie z dodatkiem sody{płaska
łyżeczka sody na 2 litry wody}w celu usunięcia woskowego nalotu który
utrudnia parowanie wody. Po umyciu śliwki dokładnie opłukać  w zimnej
wodzie i suszyć np: w piekarniku na początku w temperaturze około 50
stopni Celsjusza,, oczywiście przy uchylonych drzwiczkach, po upływie
3-4 godzin wyjąć na chłodne powietrze i po tym czasie ponownie suszyć
już w wyższej temperaturze  około 80 stopni aby doschły zupełnie.
Po ukończeniu suszenia należy śliwki wynieść do chłodnego pomieszczenia
i gdy będą zupełnie ostudzone przełożyć  do szczelnych
pojemników.Opakowane susze należy kontrolować.Szczególnie należy zwracać
uwagę na zapleśnienie -taki susz nie nadaje się do spożycia pod żadną
postacią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz