czwartek, 16 sierpnia 2012

Ogórki kiszone

Składniki:
małe twarde ogórki
czosnek
liście czarnej porzeczki
liście wiśni
 liście dębu
kawałki chrzanu
 suche łodygi kopru z nasionami
strąki  ostrej papryki
sól

 Wykonanie:
Ogórki umyć , włożyć na godzinę do zimnej wody, następnie wyjąć i osuszyć.
 Ułożyć ściśle w słoikach, przedzielając ząbkami czosnku,liśćmi
porzeczek, wiśni , dębu, wiórkami chrzanu, kawałeczkami ostrej papryki
oraz łodygami kopru z nasionami.
 Do słoików pojemności 900 ml dajemy 2-3 ząbki czosnku, 2-3 wiórka
chrzanu po jednym liściu wiśni ,porzeczki, dębu i kawałek łodygi kopru z
nasionami. Ilość dodawanej ostrej papryki w zależności od upodobań. Ja
daję kawałek strąka chili z nasionami.Następnie zalewamy przegotowaną
gorącą wodą z solą{na 1 litr wody płaska łyżka soli}lekko zakręcamy
słoiki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Po tym czasie
słoiki szczelnie dokręcamy i wynosimy w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz