czwartek, 16 sierpnia 2012

Ogórki konserwowe z chili


5 kg ogórków
6 łyżek soli
2 szklanki octu winnego/jabłkowego
2 szklanki cukru
2 główki czosnku
4-6 łyżeczek chili{w zależności od upodobań}
16 łyżek oliwy lub oleju

Wykonanie:

Ogórki pokroić  wzdłuż w ósemki, lub w grube plastry i zasypać solą.
Po 2 godzinach zlać wodę z ogórków dodać do niej ocet, cukier - zagotować.
Po zagotowaniu zdjąć z ognia dodać 2 główki czosnku{ połowa ząbków
czosnku pokrojona druga połowa całe ząbki} następnie wsypać chili i wlać
olej lub oliwę- zamieszać.
Po wystygnięciu zalać pokrojone ogórki  i zostawić na 12 godzin.
 Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików i zalać zalewą.
Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą i od zagotowania pasteryzować 15
minut{pojemność słoików max 500 ml}. Po  15 minutach zdjąć z ognia ,
wyjąć z garnka , dokręcić wieczka .Po około 6 dniach są gotowe do
spożycia.
Uwaga !!
Chili jest bardzo ostrą przyprawą, gdy ktoś nie lubi ostrych potraw
proszę dać jej mniejszą ilość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz