czwartek, 16 sierpnia 2012

Winogrona z jabłkami na ostro

Składniki:
1kg winogron
1 kg jabłek
40 dag  cukru
2-3 łyżki octu [najlepiej winnego]
2 gożdziki
2-3 ziarnka ziela angielskiego
odrobina mielonego imbiru

Wykonanie;
Umyte winogrona obrac  z kiści ,zagotowac i zakwasić octem.Następnie
przetrzeć je przez sito.Przecier wlać do miski , dodać cukier i powoli
ogrzewać.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie cząstki {jak
pomarańczę}, porcjami wrzucać je do gotujących się winogron.Gotowac do
chwili , gdy płynna część dżemu zgęstnieje a jabłka staną sie
szkliste.pod koniec gotowania dodać zmielone goździki , ziele angielskie
i imbir.Wkladać do słoików o pojemności przydatnej do 1-2 razowego
podania i pasteryzować 15 min.
Serwować do miesa pasztetów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz