czwartek, 16 sierpnia 2012

Pasteryzowana kura w rosole

Skład:
1 kg kury
15 dkg włoszczyzny{marchew.seler, korzeń pietruszki}
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
1 obrana z łusek cebula z wbitymi w miąż cebuli 2 gożdzikami
2-3 grzyby suszone

Wykonanie:
 Kurę podzielić na części , włożyć do gotującego się wywaru z włoszczyzny
i przypraw.
Gdy kura jest dobrze podgotowana , ale niezupełnie miękka,wyjąć ,
ostudzić.Z udek ostrożnie  usunąć kości, z mięsa piersi oddzielić kości
mostka .
 Foremne porcje mięsa ułożyc w słoju,zalac przecedzonym gorącym rosołem
.Rosołu powinno być około 1/2 litra , jezeli jest więcej należy go
odparować.
Słoiki  zamknąć i pasteryzować - trzy razy w odstępach 24 godzinnych
przez 1 godzinę
 Słoiki wstawić do naczynia z drewnianą/ papierową/ szmacianą wkładką na
dnie z taką ilością letniej wody by sięgała ona do 3/4 wysokości
słoików.Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania , pozostawiając w
stanie wrzenia 1 godzinę.
Następnie słoiki wyjąć na stolnićę ,  dokręcić wieczka i w celu
sprawdzenia czy słoiki są szczelnie zamknięte odwrocić do góry dnem.
 Czynności te powtórzyć trzykrotnie po upływie {za każdym razem} 24 godzin.
 Przechowywać  w ciemnym pomieszczeniu  w temperaturze do 10 stopni
Celjusza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz