czwartek, 16 sierpnia 2012

Dżem z winogron z jabłkami

Skladniki:
1kg  ciemnych winogron
75 dag jabłek
50-75 dag cukru
łyżka octu najlepiej winnego

Wykonanie;
Obrać z kiści umyte winogrona, wsypać do naczynia,lekko zgnieść i
zagotować. Zagotowane winogrona  zakwasić octem ,ponieważ nie tracą
wtedy zabarwienia.Następnie winogrona przetrzeć . Przecier odparować o
około 1/4 część wsypać cukier zagotować i zszumować[zebrać pianę].
Jabłka obrać ze skórki , zetrzeć na tarce z dużymi oczkami wprost do
zestawionego z ognia przecieru z winogron.Gotować razem owoce aż paski
jabłek staną się szkliste a dżem zgęstneje.Gorący dżem wkładac do
wyparzonych słoików i zakręcić wygotowanymi wieczkami .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz