cebula około 1kg
kawałki suchego żytniego razowego pieczywa{ 3-4 kromki chleba}
parę łyżek oleju
sól , pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać ,pokroić i poddusić na oleju razem z pieczywem.Gdy straci
posmak surowizny zalać wodą w ilości około dwóch litrów dosmaczyć solą ,
pieprzem i gotować na wolnym ogniu.Po ugotowaniu zdjąć z ognia i
ostudzić. Letnią zupę zmiksować i przełożyć do słoików , zakręcić
wieczkiem i pasteryzować. Gdy przewidujemy spożycie zupy do miesiąca od
czasu przygotowania wystarczy jednorazowa pasteryzacja pod warunkiem że
przechowywać ją będziemy w temperaturze poniżej 10 stopni Celsjusza.
Gdy chcemy przechować ja dłużej
zalecam dwukrotną pasteryzację zgodnie z opisem na tej stronie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz