czwartek, 16 sierpnia 2012

Pasteryzowany sos pomidorowy do spaghetti

Składniki:

1 kg pomidorów
0,5 kg cebuli
3-4 ząbki czosnku
0,5 szklanki oliwy
cząber
bazylia
pieprz
sól
cukier

Wykonanie :

Cebulę obrać , pokroić w piórka i zeszklić na oliwie.Pomidory obrać ze
skórki{ zanurzyć je na chwilę we wrzątku, wtedy skórka łatwo schodzi},
pokroić na kawałki i dodać do cebuli.Czosnek obrać ,pokroić na kawałki i
dodać do pomidorów .Dodać cząber, bazylię,zmielony pieprz czarny, sól i
troszkę cukru-ilość przypraw w zależności od upodobań.Dusić aż
wszystkie  składniki będą miękkie. Następnie lekko letnie  jarzyny
zmiksować ,doprawić jeżeli to konieczne , nakładać do słoików twist i
zamknąć. W   zależności od wielkości słoika pasteryzujemy odpowiedni
czas ,np: słoiki pojemności około 200-350 ml pasteryzujemy  35-40 minut.
Po tym czasie wyłączamy ogrzewanie ,chwilę odczekujemy , wyjmujemy
słoiki , dokręcamy wieczko, odwracamy słoik do góry dnem i zostawiamy w
chłodnym miejscu.Po wystygnięciu przenosimy do spiżarni.
Jest to dobry sos do spaghetti. Może też stanowić bazę do innych sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz