Składniki:
1 kg pomidorów
0,5 kg cebuli
3-4 ząbki czosnku
0,5 szklanki oliwy
cząber
bazylia
pieprz
sól
cukier
Wykonanie :
Cebulę obrać , pokroić w piórka i zeszklić na oliwie.Pomidory obrać ze
skórki{ zanurzyć je na chwilę we wrzątku, wtedy skórka łatwo schodzi},
pokroić na kawałki i dodać do cebuli.Czosnek obrać ,pokroić na kawałki i
dodać do pomidorów .Dodać cząber, bazylię,zmielony pieprz czarny, sól i
troszkę cukru-ilość przypraw w zależności od upodobań.Dusić aż
wszystkie składniki będą miękkie. Następnie lekko letnie jarzyny
zmiksować ,doprawić jeżeli to konieczne , nakładać do słoików twist i
zamknąć. W zależności od wielkości słoika pasteryzujemy odpowiedni
czas ,np: słoiki pojemności około 200-350 ml pasteryzujemy 35-40 minut.
Po tym czasie wyłączamy ogrzewanie ,chwilę odczekujemy , wyjmujemy
słoiki , dokręcamy wieczko, odwracamy słoik do góry dnem i zostawiamy w
chłodnym miejscu.Po wystygnięciu przenosimy do spiżarni.
Jest to dobry sos do spaghetti. Może też stanowić bazę do innych sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz