czwartek, 16 sierpnia 2012

Pasteryzacja - podstawy

Jednorazowe podgrzanie przetworu w celu zniszczenia wegetatywnych form drobnoustrojów. Uwaga! Pasteryzacja  nie niszczy form przetrwalnych drobnoustrojów np: przetrwalników bakterii, zarodników pleśni.
Przetwory przeznaczone do dłuższego przechowywania { powyżej miesiąca} należy pasteryzować.
Przetwory można pasteryzować na dwa sposoby:
1.zimne soje napełniamy chłodnymi przetworami, zamykamy , wstawiamy do
letniej wody i stopniowo podgrzewamy. Czas pasteryzacji liczymy od
chwili gdy woda osiągnie właściwą temperaturę.
2. dobrze cieple słoiki napełniamy ciepłymi przetworami, zamykamy,i
wstawiamy do gorącej wody.  Czas  pasteryzacji jak wyżej.

2 komentarze:

  1. Ile wynosi czas pasteryzacji?

    OdpowiedzUsuń
  2. W zalezności od pojemności słoika płynne przetwory od 15 -40 minut , musy dżemy konfitury [ nie wszystkie pasteryzuję] 020 do 60 min.

    OdpowiedzUsuń