Jednorazowe podgrzanie przetworu w celu zniszczenia wegetatywnych form
drobnoustrojów. Uwaga! Pasteryzacja nie niszczy form przetrwalnych
drobnoustrojów np: przetrwalników bakterii, zarodników pleśni.
Przetwory przeznaczone do dłuższego przechowywania { powyżej miesiąca} należy pasteryzować.
Przetwory można pasteryzować na dwa sposoby:
1.zimne soje napełniamy chłodnymi przetworami, zamykamy , wstawiamy do
letniej wody i stopniowo podgrzewamy. Czas pasteryzacji liczymy od
chwili gdy woda osiągnie właściwą temperaturę.
2. dobrze cieple słoiki napełniamy ciepłymi przetworami, zamykamy,i
wstawiamy do gorącej wody. Czas pasteryzacji jak wyżej.
Ile wynosi czas pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńW zalezności od pojemności słoika płynne przetwory od 15 -40 minut , musy dżemy konfitury [ nie wszystkie pasteryzuję] 020 do 60 min.
OdpowiedzUsuń