Składniki:
1,5 kg jabłek[najlepsze są Antonówki]
10 łyżek oleju lub oliwy
3/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
15 dag cukru lub miodu
płaska łyżeczka majeranku
Wykonanie:
Owoce z całkowicie zdrową skórką z uprawy ekologicznej nie muszą być obierane, inne należy obrać.
Pokrajać w ćwiartki lub ósemki jednocześnie wykrawając gniazda nasienne.
W czasie obierania przechowywać w zakwaszonej wodzie aby nie ściemniały.
Do naczynia wlać wodę, włożyć jabłka i ogrzewać aby lekko zmiękły a nie rozgotowały się.
Do mocno podgrzanych owoców wlać olej, wsypać sól, majeranek i wymieszać.
Następnie nałożyć jabłka do słoików i zamknąć.
Pasteryzować 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz