czwartek, 16 sierpnia 2012

Brokuły z wołowiną

350g brokułów
50 g delikatnej wołowiny {pieczeń wołowa młoda kolor różowy z tłuszczem
kremowym]żółty tłuszcz to wołowina ze starej krowy
1 marchew
1 łyżka wina ryżowego lub sherry
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
1    "       "       "        imbiru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
pół łyżeczki cukru
sól, olej

Mięso pociąć w poprzek włókien na cieniutkie plasterki marynować je przez kwadrans w winie i sosie sojowym. W tym czasie opłukać brokuły rozdzielić je na małe różyczki, a obraną główna łodygę pociąć na plasterki.Tak przygotowane brokuły zblanszować w wodzie osolonej i zahartować zimną wodą.Marchew pociąć na plasterki , cienkie. Na patelni lub woku rozgrzać olej i podsmażyć wołowinę ciągle mieszając Podsmażone mięso odłożyć na bok , rozgrzać nieco świeżego oleju i krótko smażyć najpierw czosnek z imbirem oraz plasterkami marchwi, a następnie dodać brokuły.Smażyć , ciągle mieszając, aż składniki będą miękkie. Na koniec doprawić cukrem i solą, dodać wołowinę i wszystko razem dosmażyć jeszcze chwilę. Potrawa ta oczyszcza skórę i zapobiega trądzikowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz