350g brokułów
50 g delikatnej wołowiny {pieczeń wołowa młoda kolor różowy z tłuszczem
kremowym]żółty tłuszcz to wołowina ze starej krowy
1 marchew
1 łyżka wina ryżowego lub sherry
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
1 " " " imbiru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
pół łyżeczki cukru
sól, olej
Mięso pociąć w poprzek włókien na cieniutkie plasterki marynować je
przez kwadrans w winie i sosie sojowym. W tym czasie opłukać brokuły
rozdzielić je na małe różyczki, a obraną główna łodygę pociąć na
plasterki.Tak przygotowane brokuły zblanszować w wodzie osolonej i
zahartować zimną wodą.Marchew pociąć na plasterki , cienkie. Na patelni
lub woku rozgrzać olej i podsmażyć wołowinę ciągle mieszając Podsmażone
mięso odłożyć na bok , rozgrzać nieco świeżego oleju i krótko smażyć
najpierw czosnek z imbirem oraz plasterkami marchwi, a następnie dodać
brokuły.Smażyć , ciągle mieszając, aż składniki będą miękkie. Na koniec
doprawić cukrem i solą, dodać wołowinę i wszystko razem dosmażyć jeszcze
chwilę. Potrawa ta oczyszcza skórę i zapobiega trądzikowi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz