czwartek, 16 sierpnia 2012

Sok bez cukru z winogron

Ciemne dobrze dojrzałe winogrona w ilości około 2kg, {mogą być nawet
przemrożone, ale należy je zaraz po zerwaniu przerobić} myjemy ,
odsączamy i dajemy do sokownika do częsci o porowatym dnie.Sokownik jest
to garnek wieloczęściowy do otrzymywania soków  przez parowanie. Garnek
składa się z 4 części.Dolna cześć stanowi zbiornik na wodę, następną
cześcią jest zbiornik na sok zaopatrzony w kranik do zlewania soku.
Część trzecia  o perforowanym dnie jest zbiornikiem na owoce. Czarta
część to szczelna pokrywa czasem z zamontowanym termometrem.
Do  dolnej częsci sokownika wlewamy wodę na nim ustawiamy zbiornik na
sok , następnie cześć sokownika z owocomi i szczelnie przykrywamy.
Ustawiamy na ogniu , doprowadzamy wodę do wrzenia i  następnie
zmiejszamy dopływ dopływ ciepła.
 Para wytwarzająca się z wody przedostaje się specjalnym otworem do
naczynia z owocami i powoduje wydzielanie się soku, który  ścieka przez
dziurkowane dno do zbiornika na sok. Czas parowania około 1 godziny.
 Otrzymany sok zlewam do małych słoiczków i jeszcze pasteryzuję, ponieważ
nie wyparzam słoików .
 Tegoroczna jesien jest ciepła , więc sok bez cukru  jest wystarczająco
słodki i nadaje sie do picia bez rozcieńczania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz