Ciemne dobrze dojrzałe winogrona w ilości około 2kg, {mogą być nawet
przemrożone, ale należy je zaraz po zerwaniu przerobić} myjemy ,
odsączamy i dajemy do sokownika do częsci o porowatym dnie.Sokownik jest
to garnek wieloczęściowy do otrzymywania soków przez parowanie. Garnek
składa się z 4 części.Dolna cześć stanowi zbiornik na wodę, następną
cześcią jest zbiornik na sok zaopatrzony w kranik do zlewania soku.
Część trzecia o perforowanym dnie jest zbiornikiem na owoce. Czarta
część to szczelna pokrywa czasem z zamontowanym termometrem.
Do dolnej częsci sokownika wlewamy wodę na nim ustawiamy zbiornik na
sok , następnie cześć sokownika z owocomi i szczelnie przykrywamy.
Ustawiamy na ogniu , doprowadzamy wodę do wrzenia i następnie
zmiejszamy dopływ dopływ ciepła.
Para wytwarzająca się z wody przedostaje się specjalnym otworem do
naczynia z owocami i powoduje wydzielanie się soku, który ścieka przez
dziurkowane dno do zbiornika na sok. Czas parowania około 1 godziny.
Otrzymany sok zlewam do małych słoiczków i jeszcze pasteryzuję, ponieważ
nie wyparzam słoików .
Tegoroczna jesien jest ciepła , więc sok bez cukru jest wystarczająco
słodki i nadaje sie do picia bez rozcieńczania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz