czwartek, 16 sierpnia 2012

Pasteryzowane chili con carne

Składniki:
1 kg mielonej wołowiny [można użyć wieprzowiny lub mięsa z drobiu]
puszka czerwonej fasoli lub fasola ugotowana samodzielnie około 45 dag
puszka pomidorów w zalewie [tzw. pelati]
50dag cebuli
3 strąki papryki[potrawa ładniej wygląda gdy użyjemy zielonej i czerwonej]
 2 szklanki bulionu w ostateczności może być z kostki
chili
 bazylia
 sól
olej do smażenia-łyżka

 Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej , zeszklić na nim pokrojoną cebulę,
włożyć mięso i całość przesmażyć cały czas mieszając[ jeżeli trzeba
zebrać tłuszcz].Wlać bulion , dodać oczyszczoną paprykę, pomidory  i
fasolę, przyprawić chili.Dusić na małym ogniu około 30 min, posolić.
Letnią potrawę przełożyć do słoików np: 500ml  zamknąć wieczkiem i
  pasteryzować1 godz. Po tym czasie słoiki wyjąć sprawdzić szczelność
zamknięcia i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia.
Ponownie pasteryzować można krócej np: 45 min i postąpić tak jak po
pierwszej pasteryzacji .
Cały proces powtórzyć trzeci raz . Po wystudzeniu przenieść w chłodne i
ciemne miejsce . Temperatura przechowywania do 10 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz