Składniki:
1 kg twardych dojrzałych winogron
1 szklanka octu winnego
1/2 szklanki przegotowanej wody
5 dag miodu
5 ziarenek kardamonu
5 goździków
2 dag soli
Wykonanie:
Zagotować wodę z przyprawami korzennymi i solą, gotować pod przykryciem
na małym ogniu przez 7-8 minut, następnie dodać ocet winny i miód i
ponownie zagotować.Umyte winogrona przelać na sicie wrzątkiem, następnie
zimną wodą, osuszyć.Ułożyć w słoiczkach, zalać przestudzoną marynatą i
zamknąć. Jeżeli po 3 dniach marynata zmętnieje, zlać ją, zagotować i
ponownie wlać do winogron, a słoiczki szczenie zamknąć.
Marynowane winogrona znakomicie nadają się do dekoracji półmisków z
wędlinami lub serami.Są tez doskonałym dodatkiem do sałatek.
Przepis pani Hanny Szymanderskiej z książeczki pt. "Pikantne przetwory".
Zrobiłam je w poprzednim roku , są pyszne.
Ja dodaję je do sałatek zamiast marynowanych oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz