Skład;
cytryny
cukier
Wykonanie:
Moczyć cytryny przez 9 dni w wodzie, codziennie ją zmieniając. Po tym
czasie ugotować je na miękko .Są dobrze ugotowane gdy dadzą się przebić
słomką. Wyjmować z wody pojedynczo i kłaść pomiędzy dwie poduszki
wyłożone serwetami, ponieważ nagłe wystudzenie powoduje twardnienie
skórki.Po wystygnięciu pokrajać w krążki lub ćwiartki, wyjąć pestki i
zważyć. Na jedną porcję cytryn bierze się podwójną ilość cukru {np; na
0,5 kg cytryn
1 kg cukru}. Zagotować lekki syrop { nie używając całej ilości cukru} ,
ostudzić i zalać nim cytryny. Na drugi i trzeci dzień zlewać syrop,
przegotować go z dodaniem cukru i wystudzonym zalewać cytryny.Po tym
czasie przełożyć konfiturę do wyparzonych słoiczków i zamknąć
wieczkiem uprzednio wygotowanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz