czwartek, 16 sierpnia 2012

Konfitura z cytryn

Skład;
 cytryny
 cukier

Wykonanie:
Moczyć cytryny przez 9 dni w wodzie, codziennie ją zmieniając. Po tym
czasie ugotować je na miękko .Są dobrze ugotowane gdy dadzą się przebić
słomką.  Wyjmować z wody pojedynczo i kłaść pomiędzy dwie poduszki
wyłożone serwetami, ponieważ nagłe wystudzenie powoduje twardnienie
skórki.Po wystygnięciu pokrajać  w krążki lub ćwiartki, wyjąć pestki i
zważyć. Na jedną porcję cytryn bierze się podwójną ilość cukru {np; na
0,5 kg cytryn
1 kg cukru}. Zagotować lekki syrop { nie używając całej ilości cukru}  ,
ostudzić i zalać nim cytryny. Na drugi i trzeci dzień zlewać syrop,
przegotować go z dodaniem cukru i wystudzonym zalewać cytryny.Po tym
czasie przełożyć  konfiturę do  wyparzonych słoiczków i zamknąć
wieczkiem uprzednio wygotowanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz