Składniki:
1 kg pomidorów {polecam odmianę Lima}
1 mała papryka czerwona
0,5 kg cebuli
1 marchew
puszka pokrojonych ananasów w kostkę
puszka pędów bambusa
2/3 szklanki cukru {polecam trzcinowy}
pół szklanki octu winnego 6 %
szczypta chili
1 łyżeczka musztardy
pół łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Umyte pomidory zalewamy wrzącą wodą , obieramy ze skórki i kroimy w
kostkę.Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach{ można
skorzystać z malaksera }. Marchew kroimy w słupki. Pomidory, cebulę,
marchew gotujemy w garnku z małą ilością wody i solą.Gotujemy długo w
garnku pod przykryciem , tak by pomidory rozpadły się.
Paprykę kroimy w kostkę i dajemy razem z ananasami i pędami bambusa do
garnka.
Następnie dodajemy przyprawy , cukier , ocet.Gotujemy długo pod
przykryciem by wszystkie składniki połączyły się i stworzyły jeden
harmonijny smak i zapach.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Przepis z gazety zmodyfikowany przez koleżankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz