sobota, 1 grudnia 2012

Ocet jabłkowy

 Składniki:

 1. kwaśne jabłka
 2. woda

 Wykonanie;

 Jabłka a nawet odpadki jabłek ze skórką ,jeżeli nie były poddane opryskom krajemy na części odrzucając pestki i gniazdka.
Wkładamy do dużego słoja i zalewamy wrzącą wodą.
Słój napełniamy w 2/3 jabłkami i dopełniamy woda do 3/4 wysokości słoja.
Zawiązujemy szczelnie słój płótnem  i pozostawiamy na słońcu względnie w kuchni w ciepłym miejscu na przeciąg 10-12 tygodni dla fermentacji.
Po tym czasie sprawdzamy czy płyn jest kwaśny , jeżeli tak i fermentacja zakończyła się, przelewamy płyn do innego szklanego słoja i czekamy aż osad opadnie na dno.
Następnie ostrożnie zlewamy płyn do butelek szklanych i mamy ocet około 5%.
Nie należy przechowywać go w lodówce  tylko w temp pokojowej.

1 komentarz:

  1. przepis zaczęrpnięty z książeczki pt:"Jak przerabiać owoce bez cukru" wydanie warszawa 1940 rok

    OdpowiedzUsuń